İSTANBUL / FATİH - Cibali Şehit İlhan Varank Anadolu İmam Hatip Lisesi

20-03-2024

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

Okulumuz, Cibali Ortaokulu olarak,1936-1937 öğretim yılı başından itibaren Fatih, Horhor Caddesi Bostan sokak No:9´da Hatice Özkaptan’a ait Kaptanpaşa Köşkü adı verilen binada öğretime açılmıştır.

Okulumuzun adı Cebe Ali´den gelmektedir. Mısır Memlüklüleri’nin meşhur sultanı Kalavun´un hocası idi. İstanbul´un fethinde bulunmak için Anadolu´ya geldi. Bursa´da büyük veli Zeynüddin Hafi hazretlerine talebe oldu. Gösterişe ve dünya malına zerre kadar değer vermezdi. Üzerine at çulundan bir cebe giydiği için ismi Cebe Ali kalmıştır. İstanbul´un fethinde orduda ekmekçi başı olarak görev yaptı. Çalıştırdığı fırından, her gün binlerce kişiye pembe gül renginde ekmek yetiştirirdi. İstanbul´un fethine beraber geldiği üç yüz kadar Zeynüddin Hafi müridiyle birlikte Cibali´den şehre girdikten sonra şehit düştüler. Fatih Sultan Mehmet Han, bu kahramanın şehit olduğu semte CEBE ALİ adını vermiştir. Zamanla bu isim halk arasında CİBALİ şekline dönüşmüştür.

Kaptanpaşa Köşkünün, çatı katında çıkan yangın tarihi 22 Şubat 1945´e kadar eğitim bu binada sürmüştür. Yangından sonra Horhor Caddesi Baba Hasan Alemi mahallesi No:164 adresinden İlkokula intikal eden binada 01.06.1945´de yeniden öğretime başlamıştır. Bu binada da istimlak edildiğinden, 01.06.1953´te Atatürk Bulvarı üzerindeki Atatürk İlköğretim okuluna yerleştirilmiştir.

1967-1968 Öğretim yılı başında, hemen bitişikte bulunan, Vefa Himmet sokaktaki sahaya, yeni okul binasının temeli atıldı. Akabinde Lise oldu, 1968–1969 Öğretim Yılında, bina yetersiz kaldığı için bitişikteki İ.M.Ç. Manifaturacılar Çarşısında, 6 adet dükkân yeri kiralanarak eğitim-öğretim sürdürüldü.

1969–1970 öğretim yılında, inşaatı bitirilen yeni binasına geçerek, eğitim hizmetlerine devam etti.

Cibali Kız Lisesi; 1984-1985 öğretim yılından itibaren Bakanlık emri ile Orta-1 ve Lise-1 sınıflara, erkek öğrenci kaydı yaparak, karma Lise haline geldi ve adı Cibali Lisesi olarak değiştirildi. 1993-1994 öğretim yılı başından itibaren, İngilizce yabancı dil ağırlıklı (süper) lise sınıfları da açılmıştır.

Okulumuz, 2012-2013 eğitim öğretim yılında İmam Hatip okulu statüsüne alınarak Cibali Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi, 2016-2017 öğretim yılında 15 Temmuz 2016 darbe girişiminde darbeciler tarafından şehit edilen Prof. Dr. İlhan Varank´ın adı verilmiştir. Okul eğitim-öğretim faaliyetlerine Cibali Şehit İlhan Varank Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak devam etmektedir.

Yayın: 20.03.2024 - Güncelleme: 20.03.2024 11:37 - Görüntülenme: 81